Állapotjelentés Újkígyósról

Újkígyós városban folynak az ivóvízminőség-javító program munkálatai, mellyel kapcsolatban Szebellédi Zoltán polgármester válaszolt néhány kérdésre.

 

Mikor és milyen céllal jött létre a Társulás?

A Dél-Békési Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2010. január 15-én jött létre Újkígyóson Almáskamarás, Dombiratos, Magyarbánhegyes, Nagykamarás és Újkígyós részvételével, Medgyesegyháza csak később lett tag. A Társulás tagjait az a közös cél kötötte össze, hogy az Európai Unió által előírt egészséges ivóvíz paramétereknek megfeleljen, erre közös pályázatot nyújtson be, illetve azt megvalósítsa. Később a Társulást ténylegesen két település vitte tovább, Medgyesegyháza és Újkígyós. Közös pályázati projektet dolgoztunk ki és kezdtünk el. A pályázat legfontosabb célja, hogy egészséges ivóvízhez jusson minden újkígyósi lakó, hiszen most a vízben található arzén, ammónium és mangán mértéke meghaladja a kívánt mértéket.

Szerkezetileg hogyan épül fel és milyen forrásokat tud felhasználni a cél érdekében?
Összességében a két település nettó 719.540.547 Ft projektértékből gazdálkodhat, amelynek mintegy 85 %-a vissza nem térítendő támogatás. Azóta a Kormány döntése szerint minden ivóvízminőség-javító projekt beadhatott önerő pályázatot, amely alapján 100 %-osra növekedett a projekt támogatottsága.

Települési szinten milyen fejlesztések valósulnak meg a beruházás kapcsán?
Újkígyósra ebből az összegből 431 millió Ft jut, amelyből 3 új kút fúrása és egy réginek a megszüntetése fog megvalósulni, ezzel együtt 5 kút fogja ellátni Újkígyós ivóvíz ellátását. A jelenlegi központi vízmű telepen egy technológiai épületet építenek, melybe bekerülnek az ivóvíz tisztításához kötődő technológiai eszközök. A rendszer elsősorban biológiai tisztítást fog eredményezni. A pályázat alapján a beruházási költség 20 %-ának megfelelő összeget hálózatrekonstrukcióra, optimalizálására kell fordítani, amely az ivóvízhálózat jobb üzemeltetését, illetve az tűzi víz biztonságosabb rendelkezésre állását fogja eredményezni.

Mikorra tehető a projekt befejezése, a rendszer átadása?
A közbeszerzés alapján a beruházás a Pulzus Plusz Kft. kivitelezésével fog megvalósulni. Ez év elején tudtunk szerződést kötni. Elkezdődtek a munkálatok. Hálózatrekonstrukcióként tolózárakat cseréltek már ki, illetve alvállalkozóként egy újkígyósi cég már elvégezte a 3 új kút fúrási munkálatait. Elkezdték építeni a vízmű telepen a szükséges épületet. Amint a tisztító technológiai is elkészül, elindulhat a legalább 3 hónapos próbaüzem. Erre valószínűleg leghamarabb 2014. november 1-től kerülhet sor.

Hogyan látja, a településen élő emberek hogyan profitálnak majd a beruházásból?
A beruházás eredményeként minden újkígyósi lakásba egészséges vezetékes ivóvíz fog eljutni. Az előzetes szakértői vélemények alapján ez hosszabb távon hozzá fog járulni az itt élő lakosság egészségi állapotának javulásához, az életkor minőségi meghosszabbodásához. De közvetett módon hozzájárulhat munkahelyek létrejöttéhez is, hiszen élelmiszer-ipari cég csak az Európai Unió szabványának megfelelő vizet használhat föl.
 

Információ

+36 68 440 062, +36 68 440 074

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

5666 Medgyesegyháza, Kossuth tér 1.