Állapotjelentés Medgyesegyházáról

Medgyesegyházán jelenleg is folynak az ivóvízminőség-javító program munkálatai, melyek kapcsán az alábbi kérdésekre Dr. Nagy Béla György polgármester válaszolt:

Mikor és milyen céllal jött létre a Társulás?
A Dél-Békési Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2010. január 15-én jött létre Újkígyóson Almáskamarás, Dombiratos, Magyarbánhegyes, Nagykamarás és Újkígyós részvételével, mely településekhez később Medgyesegyháza is csatlakozott. Jelenleg a Társulás tagjai: Medgyesegyháza és Újkígyós. A pályázat legfontosabb célja, hogy egészséges ivóvízhez jusson a lakosság, amely arzén és nitrittartalmában haladja meg az Európai Unió által meghatározott értéket.

Szerkezetileg hogyan épül fel és milyen forrásokat tud felhasználni a cél érdekében?
A két település nettó 719.540.547 Ft összegből gazdálkodhat, amelynek mintegy 85 %-a vissza nem térítendő támogatás. Az önerő pályázat következtében az ivóvízminőség-javító program 100% támogatottságot élvez.

Hogyan látja, a településen élő emberek hogyan profitálnak majd a beruházásból?
Az ivóvízminőség-javító program megvalósulása meghatározóan érinti Medgyesegyházát, Medgyesegyháza-Bánkút településrészt, de kedvező változást eredményez a László-telepen élők életében is. Kevesen tudják, hogy a László-telepen élőkhöz jelentős késéssel, most jut el először a vezetékes ivóvíz, csak úgy, mint az odavezető szárnyvezeték mentén lévő tanyákhoz, vállalkozásokhoz is. Ez rendkívül kedvező, minőségi  változás! A program megvalósításával lehetővé válik, hogy Medgyesegyháza minden polgára, vállalkozása egészséges (szabványos) ivóvízhez jusson. Az így biztosított ivóvíz megfelel hazai, de a legszigorúbb Európai Uniós előírásoknak is. A fejlesztés megvalósulásáig a legnagyobb problémát az ivóvíz magas arzéntartalma jelentette, de a magas arzéntartalom mellett Bánkúton a nitrit tartalom is jelentősen meghaladta a határértéket. A program megvalósítása során új kutak létesítésére kerül sor Medgyesegyházán és Bánkúton, majd megépítésre, beüzemelésre kerül 1-1 tisztító mű is és ezek a megengedett határérték feletti káros anyagokat kivonják a kitermelt vízből. A program további részét képezi a meglévő hálózat rekonstrukciója is, ami jelentősen növeli a szolgáltatás biztonságát, annak hatékonyságát. Ez a nagy jelentőségű fejlesztés a napi élet, egészségünk védelme megóvása mellett fontos a zöldség- gyümölcstermelők és a feldolgozóüzemek működtetői, de a feldolgozást a jövőben létesíteni tervezők számára is, hiszen ezeken a területeken fontos alapigény az egészséges, megfelelő minőségűn ivó- és technológiai víz biztosítása.

Mit gondol, milyen  pozitív társadalmi hatása lesz  beruházásnak?
Jelentős eredménynek tartom, hogy az ivóvízminőség-javító program úgy valósul meg, hogy Medgyesegyháza és Bánkút kútjai, tisztító művei, és hálózata önálló és így önállóan üzemeltethető, és üzemeltetett rendszer marad. Nem kényszerültünk bonyolult érdekviszonyokat képező „távvezetékhez” való csatlakozásra és onnan történő ellátásra. Nem titkolom, csalódottságomat sem, hiszen az 1990-es évektől tartó a hosszú évek "harca", amelyet kezdetben a vízi-közmű vagyon önkormányzati tulajdonba adásáért vívtunk, majd a település ivóvízellátásának önállóságának megőrzéséért tettünk, illetve tett a mindenkori településvezetés, most a gyulai központú integrációval "veszni" látszik. Ugyanis a számunkra kedvezőtlen jogszabályváltozások az ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatás, működtetés önállóságának feladására kényszerítették Medgyesegyházát. Ezek ellenére, mégis nagyon fontosnak érzem a „kvázi önállóság”, saját kutakból, saját hálózatról való önellátás, a műszaki önállóság megmaradását, megőrzését közösségünk számára!

Sajnos a jogszabályi kényszer gyakran felülírja a szubszidiaritás ősi elvét, mely szerint a problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeznek, mert akkor érezheti egy közösség leginkább magáénak a feladatokat is, de az eredményeket, és a sikereket is. 

Információ

+36 68 440 062, +36 68 440 074

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

5666 Medgyesegyháza, Kossuth tér 1.