Sajtóközlemény

Lezárulnak az ivóvízminőség-javító projekt munkálatai

 

Befejező szakaszba érkezett a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0014. számú Dél-békési Ivóvízminőség-javító Projekt munkálatai Medgyesegyháza, Bánkút és Újkígyós településen. A projekt ünnepélyes záró rendezvénnyel ért véget 2015. október 20-án.

 

A Dél-békési Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2010. január 15-én jött létre Újkígyóson, Almáskamarás, Dombiratos, Magyarbánhegyes, Nagykamarás és Újkígyós részvételével. A Társuláshoz később Medgyesegyháza is csatlakozott.

A Társulás tagjait az a közös cél kötötte össze, hogy az Európai Unió által előírt egészséges ivóvíz paramétereknek megfeleljen, erre közös pályázatot nyújtson be, illetve azt megvalósítsa. Később a Társulást ténylegesen két település vitte tovább, Medgyesegyháza és Újkígyós. A pályázat legfontosabb célja volt, hogy egészséges ivóvízhez jussanak a települések lakói, hiszen a vízben található arzén, ammónium, nitrit és mangán mértéke meghaladta az Európai Unió által előírt mértéket. A két település nettó 719.540.547 Ft összegből gazdálkodhatott, amelynek mintegy 85 %-a vissza nem térítendő támogatás volt, de a Belügyminisztérium általi önerő pályázat következtében az ivóvízminőség-javító program 100%-os támogatásban részesült.

A kivitelezési munkálatok során Újkígyóson három új kút fúrása és egy réginek a megszüntetése valósult meg. A központi vízmű telepen egy új technológiai épületet építettek az ivóvíz tisztításához kötődő technológiai eszközökkel együtt és elvégezték a víz megtisztítását a káros anyagoktól. A pályázat alapján a beruházási költség 20 %-ának megfelelő összeget hálózatrekonstrukcióra, optimalizálására fordítottak, amely az ivóvízhálózat jobb üzemeltetését, illetve az tűzi víz biztonságosabb rendelkezésre állását eredményezi. A dekant-víz elvezetése is megtörtént a projekt kapcsán. Medgyesegyházán és Bánkút településrészen új kutak létesítésére, új épület megépítésére került sor, illetve egy-egy tisztítómű került beüzemelésre. A munkálatok során elvégezték az ivóvíz arzén- és nitrátmentesítését, valamint a közigazgatásilag Medgyesegyházához tartózó László-telepen kiépült az egészséges vízellátást biztosító távvezeték. Megtörtént a hálózat rekonstrukciója, mely jelentősen megnöveli majd a szolgáltatás biztonságát és annak hatékonyságát.

A beruházás megvalósulásának köszönhető, hogy az Európai Unió által meghatározott érték alá csökken a települések arzén, ammónium, nitrit és mangán tartalma. A korszerűsítés eredménye, hogy hosszú távon hozzájárulhat majd a városok közel tízezer lakosának egészségügyi állapotának javulásához, illetve további pozitív változásokat is tapasztalhatnak az ott élők: tisztább, egészségesebb ivóvizet fogyaszthatnak.

Információ

+36 68 440 062, +36 68 440 074

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

5666 Medgyesegyháza, Kossuth tér 1.